Tekentherapie voor kinderen

Als je kind niet lekker in zijn vel zit...

Op verschillende manieren kan je kind laten zien dat het niet lekker in zijn vel zit. Het kan heel erg boos, zelfs agressief gedrag soms laten zien. Het kan teruggetrokken of verdrietig zijn. Het kan ander gedrag vertonen dan je gewend bent van je kind. Soms gaat het thuis best goed maar krijg je van school signalen dat het daar niet lekker loopt, of andersom. Je kind kan ineens gedrag laten zien dat bij een veel jongere leeftijd past, Gedrag dat het al een hele tijd niet meer heeft gehad zoals duimzuigen, aan de rokken van mama hangen of heel angstig zijn. 


Therapie met creatieve materialen kan je kind helpen om zich weer prettig te voelen.  


Hoe werkt het?

Als je kind bij me komt, zorg ik ervoor dat het zich fijn voelt. Als je kind dat wil, mag het direct gaan tekenen of kleuren. Soms tekenen we samen, soms krijgt je kind een gerichte creatieve opdracht. Voorwaarde voor je kind om zich te kunnen uiten is dat het zich veilig voelt. Ik zorg voor een veilige, warme omgeving met complete aandacht voor je kind. En we lachen ook, om wat we doen, voelen en ervaren. Het maken van een tekening of ander creatief werk is al helend omdat je kind kan uiten wat er van binnen leeft. Zeker omdat ik dat combineer met lichaamsoefeningen en ontspanningsoefeningen. Samen bespreken we daarna de tekening en het tekenproces zodat je kind zelf inzichten krijgt en zich bewust wordt wat de beelden betekenen. In elke tekening laat je kind zien waar het last van heeft maar ook wat het nodig heeft en wat het zou kunnen helpen en waar het goed in is! Via creatieve vervolgopdrachten kan je kind steviger worden, zichzelf helen en werken aan wat ontbreekt. Daarnaast helpt het om opdrachten en oefeningen thuis met je kind te doen. Je kind zal sterker worden en zich beter voelen als het merkt dat het zelf iets kan doen om de situatie ten positieve te keren. Want alles wat het nodig heeft, zit er al in. Ik help alleen het naar boven te halen. 


Intake & traject

Het traject start met een intakegesprek. Als het mogelijk is, doe ik dat bij je thuis. Afhankelijk van de leeftijd is je kind hier wel of niet bij aanwezig. We bespreken de situatie en maken een inschatting of ik je kind verder kan helpen. Dit gesprek is kosteloos en vrijblijvend. Tussen de sessies door heb ik graag contact met jullie als ouders bijvoorbeeld via email en persoonlijke evaluatiemomenten. Het helpt enorm als je als ouder thuis actief meedoet en me op de hoogte houdt van hoe het gaat.