Meer details weten over mijn opleiding en werkervaring? Klik dan hier

 

Persoonlijk

Als mens ben ik bevlogen, enthousiast en sociaal. Ik beleef alles intens waardoor ik mooie ervaringen en ontmoetingen heb. Om te kunnen blijven genieten van het leven heb ik regelmatig een moment van bezinning nodig, om te kunnen reflecteren, te voelen en plannen te maken. Dit doe ik o.a. door yoga te beoefenen en met onze hond te wandelen. Als moeder van drie hooggevoelige kinderen is mijn leven nooit saai. Ze spiegelen mij direct wat me veel informatie geeft over mezelf. Ze zijn een grote bron van vreugde en inspiratie voor me en een goede leerschool. Ik heb me als moeder vaak zorgen gemaakt om het geluk en welbevinden van mijn kinderen. Ik heb ze zien worstelen, zowel thuis als op school, met hun hooggevoeligheid, hoogbegaafdheid, faalangst (en ik worstelde met ze mee). Op dat gebied ben ik ervaringsdeskundig....

 

Communicatie als rode draad

Non-verbale communicatie
Als kind leerde ik al snel dat ik beter niet teveel kon zeggen op bepaalde momenten. Ik leerde mezelf aan om me non-verbaal te uiten, maar eigenlijk nog veel vaker om me niet te uiten. Ook in de pubertijd vond ik communicatie een lastig ding. Ik zei nooit wat ik echt dacht en vond en bloosde zodra ik überhaupt iets zei, of als iemand iets onverwachts tegen mij zei. Vermijden leek me het beste dus ik zei niet zoveel en liet niet zoveel van mezelf zien.

 

Verbale communicatie
Dit veranderde toen ik in het eindexamenjaar van het Atheneum stopte met school en in een discotheek ging werken. Ik kon het niet meer opbrengen om me aan te passen, om dingen te doen die ik niet wilde en had zin om recalcitrant te zijn. In de kroeg en later een restaurant leerde ik te communiceren. Dat ging in het begin, toen ik in de kroeg werkte, nogal ongenuanceerd waardoor ik niet direct veel vrienden maakte en mensen mij een echte ‘bitch’ vonden. Tegelijkertijd was het ook mijn manier om overeind te blijven in een wereld die eigenlijk veel te hard voor mij was. 

 

Mondelinge en schriftelijke communicatie
Ik was zat van het kroegleven en het begon toch aan mij te knagen dat ik geen diploma had. In de avonduren heb ik nog wat certificaten bij elkaar gesprokkeld waardoor ik toch kon beginnen op de Universiteit in Groningen, Spaanse Talen en Culturen. Ondertussen had ik de kroeg ingeruild voor een restaurant en kreeg ik de nuance te pakken, ik leerde contact te maken met mensen zonder mezelf op te blazen. Dat zal ook zeker te maken hebben gehad met de baas die ik toen had, ik voelde me echt gezien! Na een jaar Spaans ging ik verder met Communicatiekunde. Grappig dat ik juist deze studie koos, terwijl communicatie zo’n issue voor me was. Tijdens de studie heb ik veel verslagen geschreven en onderzoek gedaan naar o.a. interne en externe communicatie.

 

Gendercommunicatie
Eén van de onderzoeken die ik gedaan heb, bestond uit het verschil in communiceren tussen mannen en vrouwen. Dat vond ik erg boeiend en het verklaarde toen voor mij ook waarom bijvoorbeeld mannen eerder aangenomen worden voor een baan en meer betaald krijgen. Waarbij mannen de neiging hebben om het op de 'Pipimanier' te doen (ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan), ontdekte ik dat vrouwen juist de neiging hebben zich klein te maken. Ook in hun taalgebruik (eigenlijk zou ik NEE moeten zeggen, ik heb een eigen bedrijfje). Deze interesse in genderstudies combineerde ik met die in Mexicostudies en ik ging vier maanden op stage naar Guatemala. Daar deed ik voor PLAN International onderzoek naar een AIDS-voorlichtingscampagne en hoe die er uit zou kunnen zien als je rekening houdt met genderverschillen. Ik heb daar een geweldige tijd gehad waarbij ik een gevoel van thuiskomen had bij de cultuur van de Maya indianen en de Spaanse taal.

 

Commerciële communicatie
Eenmaal weer terug in Nederland studeerde ik af maar ik had geen behoefte aan een baan als communicatiemedewerker. Ik vervolgde mijn studie met een intensieve training voor Communicatietrainer en coach en vond daarin direct een baan. Daar zat ik niet op mijn plek. Ik voelde me doodongelukkig tussen de van-zichzelf-overtuigde trainers, deed veel te veel mijn best en kwam thuis te zitten met een burn out. Na een half jaar pakte ik de draad weer op en ging weer trainen maar nu een andere doelgroep en bij een ander bedrijf. Daar voelde ik me gezien en kon ik groeien in mijn vak. Ik trainde zowel vrouwen op het gebied van communicatie, assertiviteit en zelfstandig ondernemerschap als vrijwillige brandweermannen in sociale vaardigheid. Grappig hoe het thema ‘gender’ ook hierin weer terug te vinden is. En ik had nog een aantal jaren een eigen bedrijf hierin.

 

Creatieve communicatie
Er knaagde wat. Trainen en coachen kon ik tot op dat moment eigenlijk alleen met woorden. Maar ik merkte dat woorden niet alles kunnen zeggen. Ze zitten ook vaak in de weg zodat we niet bij ons werkelijke gevoel kunnen komen. Ik had behoefte aan extra tools om in te kunnen zetten. En zo belande ik op de opleiding Genezend Tekenen. Toen had ik nog geen idee wat ik er precies mee wilde doen. Na 4,5 jaar studeerde ik af als kindertekentherapeut. Ondertussen was ik mijn bedrijf (aan huis) al gestart, Centrum de Stip, met kinderatelier, mama-atelier en soms individuele coachtrajecten voor hooggevoelige kinderen. De individuele trajecten groeiden en ik voelde niet veel ruimte meer voor groepen, dus daar stopte ik mee. Mijn praktijk zat al snel vol en ik sloot me aan bij een organisatie met contracten in de jeugdzorg zodat de trajecten bij mij volledig vergoed konden worden. Top! Dit is wat ik wilde! Een bloeiend bedrijf, helemaal op eigen kracht waar ik ook nog eens geld mee verdien. En toch….

  

Spirituele communicatie
Er zijn grote veranderingen in de samenleving. Dit is al langer gaande maar komt in een stroomversnelling in de Coronaperiode. Ons gezin komt ineens thuis te zitten, mijn werk stopt en ik kom tot stilstand. Vanuit deze stilstand ontstaat het besef dat ik mijn werk en mijn bedrijf graag mee wil laten groeien met mijn innerlijke groei. Ik doe mee met een draken jaartraining en kom dichter bij mezelf. Ik doe vaker yinyoga en kom dichter bij mezelf. Ik verdiep me in de Maya cultuur en hun kalender en kom dichter bij mezelf. En naarmate ik dichter bij mezelf kom, gaat mijn creatieve energie weer stromen, krijg ik weer inspiratie en nieuwe ideeën en een grote behoefte om mijn bedrijf nog meer vorm te geven helemaal vanuit mezelf.