Sonia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Als mens ben ik bevlogen, enthousiast en sociaal. Ik beleef alles intens waardoor ik mooie ervaringen en ontmoetingen heb. Om te kunnen blijven genieten van het leven heb ik regelmatig een moment van bezinning nodig, om te kunnen reflecteren, te voelen en plannen te maken. Dit doe ik o.a. door yoga te beoefenen en met onze hond te wandelen. Als moeder van drie hooggevoelige kinderen is mijn leven nooit saai. Ze spiegelen mij direct wat me veel informatie geeft over mezelf. Ze zijn een grote bron van vreugde en inspiratie voor me en een goede leerschool. Ik heb me als moeder vaak zorgen gemaakt om het geluk en welbevinden van mijn kinderen. Ik heb ze zien worstelen, zowel thuis als op school, met hun hooggevoeligheid, hoogbegaafdheid, faalangst (en ik worstelde met ze mee). Op dat gebied ben ik ervaringsdeskundig....

 

Communicatie als rode draad

Non-verbale communicatie

Als kind leerde ik al snel dat ik beter niet teveel kon zeggen op bepaalde momenten. Ik maakte muziek, verzamelde stenen en schelpen, tekende en deed aan toneel. Ik leerde mezelf aan om me non-verbaal te uiten, maar eigenlijk nog veel vaker om me niet te uiten. Ook in de pubertijd vond ik communicatie een lastig ding. Ik zei nooit wat ik echt dacht en vond en bloosde zodra ik überhaupt iets zei, of als iemand iets onverwachts tegen mij zei. Vermijden leek me het beste dus ik zei niet zoveel en liet niet zoveel van mezelf zien. 

 Verbale communicatie

Dit veranderde toen ik in het eindexamenjaar van het Atheneum stopte met school en in een discotheek ging werken. Ik kon het niet meer opbrengen om me aan te passen, om dingen te doen die ik niet wilde en had zin om recalcitrant te zijn. In de kroeg en later een restaurant leerde ik te communiceren. Dat ging in het begin, toen ik in de kroeg werkte, nogal ongenuanceerd waardoor ik niet direct veel vrienden maakte en mensen mij een echte ‘bitch’ vonden. Tegelijkertijd was het ook mijn manier om overeind te blijven in een wereld die eigenlijk veel te hard voor mij was.  

 

Mondelinge en schriftelijke communicatie
Ik was zat van het kroegleven en het begon toch aan mij te knagen dat ik geen diploma had. In de avonduren heb ik nog wat certificaten bij elkaar gesprokkeld waardoor ik toch kon beginnen op de Universiteit in Groningen, Spaanse Talen en Culturen. Ondertussen had ik de kroeg ingeruild voor een restaurant en kreeg ik de nuance te pakken, ik leerde contact te maken met mensen zonder mezelf op te blazen. Dat zal ook zeker te maken hebben gehad met de baas die ik toen had, ik voelde me echt gezien! Na een jaar Spaans ging ik verder met Communicatiekunde. Grappig dat ik juist deze studie koos, terwijl communicatie zo’n issue voor me was. Tijdens de studie heb ik veel verslagen geschreven en onderzoek gedaan naar o.a. interne en externe communicatie. 

 

Gendercommunicatie
Eén van de onderzoeken die ik gedaan heb, bestond uit het verschil in communiceren tussen mannen en vrouwen. Dat vond ik erg boeiend en het verklaarde toen voor mij ook waarom bijvoorbeeld mannen eerder aangenomen worden voor een baan en meer betaald krijgen. Waarbij mannen de neiging hebben om het op de 'Pipimanier' te doen (ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan), ontdekte ik dat vrouwen juist de neiging   hebben zich klein te maken. Ook in hun taalgebruik (eigenlijk zou ik NEE moeten zeggen, ik heb een eigen bedrijfje).

Spaanse communicatie
Deze interesse in genderstudies combineerde ik met die in Mexicostudies en ik ging vier maanden op stage naar Guatemala. Daar deed ik voor PLAN International onderzoek naar een AIDS-voorlichtingscampagne en hoe die er uit zou kunnen zien als je rekening houdt met genderverschillen. Ik heb daar een geweldige tijd gehad waarbij ik een gevoel van thuiskomen had bij de cultuur van de Maya indianen en de Spaanse taal.
 


Commerciële communicatie
Eenmaal weer terug in Nederland studeerde ik af maar ik had geen behoefte aan een baan als communicatiemedewerker. Ik vervolgde mijn studie met een intensieve training voor Communicatietrainer en coach en vond daarin direct een baan. Daar zat ik niet op mijn plek. Ik voelde me doodongelukkig tussen de van-zichzelf-overtuigde trainers, deed veel te veel mijn best en kwam thuis te zitten met een burn out. Na een half jaar pakte ik de draad weer op en ging weer trainen maar nu een andere doelgroep en bij een ander bedrijf. Daar kreeg ik veel ruimte en kon ik groeien in mijn vak. Toen dat bedrijf failliet ging, startte ik mijn eigen bedrijf in het trainen en coachen van vrouwen op het gebied van communicatie, assertiviteit en zelfstandig ondernemerschap. En tegelijkertijd trainde ik als freelance trainer vrijwillige brandweermannen in sociale vaardigheden. Grappig hoe het thema ‘gender’ ook hierin weer terug te vinden is.  

 

 

Creatieve communicatie
Er knaagde wat. Trainen en coachen kon ik tot op dat moment eigenlijk alleen met woorden. Maar ik merkte dat woorden niet alles kunnen zeggen. Sterker nog, ze zitten vaak in de weg zodat we niet bij ons werkelijke gevoel kunnen komen. Ik had behoefte aan extra tools om in te kunnen zetten. En zo belande ik op de opleiding Genezend Tekenen. Toen had ik nog geen idee wat ik er precies mee wilde doen. Na 4,5 jaar studeerde ik af als tekentherapeut. Ondertussen (2011) was ik mijn bedrijf (aan huis) al gestart, Centrum de Stip, met kinderatelier, mama-atelier en soms individuele coachtrajecten voor hooggevoelige kinderen.

Inmiddels heb ik meer dan 140 kinderen en hun gezinnen begeleid en vindt er steeds meer een verschuiving plaats naar de ouders. Mooi om te ervaren dat de meeste ouders graag willen meebewegen in het traject van hun kind en inzien dat soms eigen kindstukken van vroeger in de weg zitten om volledig vrij en in vertrouwen te kunnen opvoeden en begeleiden. Soms komen ook ouders, individueel, bij mij in de praktijk om hier aandacht aan te geven. Een paar sessies geven al veel duidelijkheid en inzichten over welke overtuigingen of overlevingsmechanismen nu spelen en in de weg kunnen zitten in het contact met het kind. 

 

Spirituele communicatie
Ik leef en werk steeds meer puur vanuit mijn essentie. Naast de creatieve sessies ontstaan er andere invalshoeken zoals bv de Tzolkin (Maya horoscoop), ik pak het werken met edelstenen weer op, de sessies krijgen meer spirituele diepgang en het aanbod ontstaat steeds meer van binnenuit en vanuit wat zich aandient. Soms meer workshops en trainingen, dan weer meer individuele sessies. Soms meer vanuit het kind, dan weer meer vanuit de ouders. Ik kijk ernaar uit je te ontmoeten bij mij in de praktijk waar we samen kunnen ontdekken wat er nog meer mogelijk is. Voel je vrij en welkom om met me mee te bewegen!!