Hooggevoeligheid

Wat is hooggevoeligheid?

Hooggevoelige kinderen merken veel op. Ze zien direct de kleinste verandering in hun omgeving, als er bijvoorbeeld plotseling een andere poster aan de muur hangt in het klaslokaal of als je een nieuw t-shirt aan hebt. Omdat ze zo op hun omgeving gericht zijn, zijn ze vaak invoelend, behulpzaam, intuïtief en gewetensvol.

 

Eigenschappen
Deze kinderen observeren voortdurend. Om goed te kunnen zien wat er gebeurt, kijken ze vaak liever eerst even toe voordat ze actief deel gaan nemen aan een activiteit. Ook in de sociale contacten met andere kinderen is het hooggevoelige kind vaak behoedzaam en afwachtend zodat het niet de kans loopt in een totaal onverwachte situatie terecht te komen. Niet alle hooggevoelige kinderen zijn trouwens behoedzaam. Er zijn er ook die zich overal vol overgave instorten en dan soms later merken dat het eigenlijk teveel was. Hooggevoelige kinderen zoeken graag verbinding, zien vaak een totaaloverzicht, zijn empathisch en zich meer bewust van het onbewuste. Ze zoeken en creëren harmonie, zijn tolerant en houden van rechtvaardigheid en eerlijkheid. Ze zijn zachtaardig, hulpvaardig, vriendelijk en gevoelig. Ze hebben door dat totaaloverzicht vaak sneller dan anderen door wat er gaat gebeuren, ze hebben een sterke verbeeldingskracht, zijn creatief, natuurgericht en vaak dol op dieren. Ze zijn erg betrokken bij wat er in de wereld gebeurt, trekken zich het lot van anderen aan en kunnen zich goed voorstellen hoe anderen zich voelen. 

 

Prikkels
Ze merken dus veel op en als gevolg daarvan kunnen ze ook sneller overweldigd worden door een grote hoeveelheid indrukken. Alle zintuigen worden volop gebruikt en een hooggevoelig kind kan dan ook echt last hebben van een hard geluid, een sterke geur of fel zonlicht. Ze zoeken indrukken op en halen ze diep naar binnen en beleven alles intens. Maar teveel indrukken achter elkaar kan tot uitputting leiden. Het kind raakt zo vol dat het minder goed kan functioneren, er ontstaat overprikkeling. Bij overprikkeling kan het kind overstuur raken en heftig (emotioneel) reageren. Elk hooggevoelig kind is anders en zal dan ook verschillend reageren op al die prikkels. Het ene kind zal proberen de prikkels te vermijden en trekt zich terug. Het kan verlegen lijken of passief omdat het niet gewoon lekker meedoet. Het andere kind zoekt de prikkels juist op en lijkt maar door te kunnen gaan. Ondertussen heeft het niet in de gaten dat het volloopt en overprikkeld raakt. Vaak kan het dan niet meer zo goed rekening houden met anderen of wordt het heel druk. Soms ook uit deze overprikkeling zich in woede-aanvallen, hangerigheid, op zichzelf willen zijn, huilen, boosheid of concentratieproblemen. Dit gedrag begrijpt de omgeving lang niet altijd en maar al te vaak wordt dit dan gekoppeld aan ADHD of PDD NOS. Deze koppeling is vaak niet terecht.

 

Hooggevoeligheid als kracht

Hooggevoeligheid is een kracht als je goed bij jezelf kunt blijven, als je je eigen gevoeligheid begrijpt en weet wanneer je vol gelopen bent en op tijd je rust pakt. Als je weet hoe je de prikkels van buitenaf kunt filteren en duidelijk je grenzen aan kunt geven. Als je de tijd neemt om je emoties en gevoelens te ervaren en te uiten. Dan kan je merken hoe fijn het is om je zo verbonden te voelen, hoe intens je kan genieten van bijvoorbeeld muziek, natuur, eten en lieve mensen om je heen. Dan kan je af en toe even uit de emotie stappen om te bepalen wat er nodig is. Dan is gevoeligheid een kracht! 
hooggevoeig, hoogsensitief, hsk, hsp, overprikkeling, woedeaanvallen, ouderbegeleiding, beelddenken, kindercoah, kindercoahing, sonia hoenders, centrum de Stip, grenzen, weerbaar