Hooggevoelige kinderen zoeken graag verbinding, zien vaak een totaaloverzicht, zijn empathisch en zich meer bewust van het onbewuste. Ze zoeken en creëren harmonie, zijn tolerant en houden van rechtvaardigheid en eerlijkheid. Ze zijn zachtaardig, hulpvaardig, vriendelijk en gevoelig. Ze hebben door dat totaaloverzicht vaak sneller dan anderen door wat er gaat gebeuren, ze hebben een sterke verbeeldingskracht, zijn creatief, natuurgericht en vaak dol op dieren. Ze zijn erg betrokken bij wat er in de wereld gebeurt, trekken zich het lot van anderen aan en kunnen zich goed voorstellen hoe anderen zich voelen. 
Ze merken dus veel op en als gevolg daarvan kunnen ze ook sneller overweldigd worden door een grote hoeveelheid indrukken. Alle zintuigen worden volop gebruikt en een hooggevoelig kind kan dan ook echt last hebben van een hard geluid, een sterke geur of fel zonlicht. Ze zoeken indrukken op en halen ze diep naar binnen en beleven alles intens. Maar teveel indrukken achter elkaar kan tot uitputting leiden. Het kind raakt zo vol dat het minder goed kan functioneren, er ontstaat overprikkeling. Bij overprikkeling kan het kind overstuur raken en heftig (emotioneel) reageren. 
Elk (hooggevoelig) kind is anders en zal dan ook verschillend reageren op die heftige prikkels. Het ene kind zal proberen de prikkels te vermijden en trekt zich terug. Het kan verlegen lijken of passief omdat het niet gewoon lekker meedoet. Het andere kind zoekt de prikkels juist op en lijkt maar door te kunnen gaan. Ondertussen heeft het niet in de gaten dat het volloopt en overprikkeld raakt. Vaak kan het dan niet meer zo goed rekening houden met anderen of wordt het heel erg druk. Soms ook uit deze overprikkeling zich in woede-aanvallen, hangerigheid, op zichzelf willen zijn, huilen, boosheid of concentratieproblemen. Dit gedrag begrijpt de omgeving lang niet altijd en maar al te vaak wordt dit gedrag dan gekoppeld aan ADHD of PDD-NOS. Deze koppeling is vaak niet terecht.

 

Hooggevoeligheid is een kracht als je goed bij jezelf kan blijven, als je je eigen gevoeligheid begrijpt en weet wanneer je vol gelopen bent en op tijd je rust pakt. Als je weet hoe je de prikkels van buitenaf kan filteren en duidelijk je grenzen aan kan geven. Als je de tijd neemt om je emoties en gevoelens te ervaren en ze kan uiten. Dan kan je merken hoe fijn het is om je zo verbonden te voelen, hoe intens je kan genieten van bijvoorbeeld muziek, natuur, eten en lieve mensen om je heen. Dan kan je af en toe even uit de emotie stappen om te bepalen wat er nodig is. 
hooggevoeig, hoogsensitief, hsk, hsp, overprikkeling, woedeaanvallen, ouderbegeleiding, beelddenken, kindercoah, kindercoahing, sonia hoenders, centrum de Stip, grenzen, weerbaar

hooggevoelig hooggevoelig hoogsensitief hsk hsp overprikkeling woedeaanvallen kindercoach individuele begeleiding hoogsensitief ik ben oké training 

Lees de brochure van sensikids over hooggevoelige kinderen. 


 

 

 

 

Als therapeut verbonden aan jeugdzorginstelling MINDCARE

 

 

 

 

 Lid van S.C.A.G.

 

 

 

 

Kvk nummer

01182656

 

 

  

 

geregistreerd bij RBCZ

In bezit van vakbekwaamheids-
bewijs jeugd- en gezinsprofessional

 

SKJ geregistreerd 140013681