Hooggevoelig

Wat is dat eigenlijk?
 Hooggevoelige kinderen merken veel op. Ze zien direct de kleinste verandering in hun omgeving, als er bijvoorbeeld plotseling een andere poster aan de muur hangt in het klaslokaal of als je een nieuw t-shirt aan hebt. Omdat ze zo op hun omgeving gericht zijn, zijn ze vaak invoelend, behulpzaam, intuïtief en gewetensvol.
Deze kinderen observeren voortdurend.
Om goed te kunnen zien wat er gebeurt, kijken ze vaak liever eerst even toe voordat ze actief deel gaan nemen aan een activiteit. Ook in de sociale contacten met andere kinderen is het hoogsensitieve kind vaak behoedzaam en afwachtend zodat het niet de kans loopt in een totaal onverwachte situatie terecht te komen. 

Hooggevoelige kinderen zoeken graag verbinding, zien vaak een totaaloverzicht, zijn empathisch en zich meer bewust van het onbewuste. Ze zoeken en creëren harmonie, zijn tolerant en houden van rechtvaardigheid en eerlijkheid. Ze zijn zachtaardig, hulpvaardig, vriendelijk en gevoelig. Ze hebben door dat totaaloverzicht vaak sneller dan anderen door wat er gaat gebeuren, ze hebben een sterke verbeeldingskracht, zijn creatief, natuurgericht en vaak dol op dieren. Ze zijn erg betrokken bij wat er in de wereld gebeurt, trekken zich het lot van anderen aan en kunnen zich goed voorstellen hoe anderen zich voelen. 
Hooggevoelige kinderen merken dus veel op en als gevolg daarvan kunnen ze ook sneller overweldigd worden door een grote hoeveelheid indrukken. Alle zintuigen worden volop gebruikt en een hooggevoelig kind kan dan ook echt last hebben van een hard geluid, een sterke geur of fel zonlicht. Ze zoeken indrukken op en halen ze diep naar binnen en beleven alles intens. Maar teveel indrukken achter elkaar kan tot uitputting leiden. Het kind raakt zo vol dat het minder goed kan functioneren, er ontstaat overprikkeling. Bij overprikkeling kan het kind overstuur raken en heftig (emotioneel) reageren. 
Elk (hooggevoelig) kind is anders en zal dan ook verschillend reageren op die heftige prikkels. Het ene kind zal proberen de prikkels te vermijden en trekt zich terug. Het kan verlegen lijken of passief omdat het niet gewoon lekker meedoet. Het andere kind zoekt de prikkels juist op en lijkt maar door te kunnen gaan. Ondertussen heeft het niet in de gaten dat het volloopt en overprikkeld raakt. Vaak kan het dan niet meer zo goed rekening houden met anderen of wordt het heel erg druk. Soms ook uit deze overprikkeling zich in woede-aanvallen, hangerigheid, op zichzelf willen zijn, huilen, boosheid of concentratieproblemen. Dit gedrag begrijpt de omgeving lang niet altijd en maar al te vaak wordt dit gedrag dan gekoppeld aan ADHD of PDD-NOS. Deze koppeling is vaak niet terecht.

Speciaal voor ouders en verzorgers

Lees de brochure van sensikids over hooggevoelige kinderen. 


 

 

 

 

Als therapeut verbonden aan jeugdzorginstelling MINDCARE

 

 

 

 

 Lid van S.C.A.G.

 

 

 

 

Kvk nummer

01182656

 

 

  

 

geregistreerd bij RBCZ

In bezit van vakbekwaamheids-
bewijs jeugd- en gezinsprofessional

 

SKJ geregistreerd 140013681