Hooggevoelig

Wat is hooggevoeligheid?

Hooggevoelige kinderen merken veel op. Ze zien direct de kleinste verandering in hun omgeving, als er bijvoorbeeld plotseling een andere poster aan de muur hangt in het klaslokaal of als je een nieuw t-shirt aan hebt. Omdat ze zo op hun omgeving gericht zijn, zijn ze vaak invoelend, behulpzaam, intuïtief en gewetensvol.

Deze kinderen observeren voortdurend. Om goed te kunnen zien wat er gebeurt, kijken ze vaak liever eerst even toe voordat ze actief deel gaan nemen aan een activiteit. Ook in de sociale contacten met andere kinderen is het hooggevoelige kind vaak behoedzaam en afwachtend zodat het niet de kans loopt in een totaal onverwachte situatie terecht te komen. Niet alle hooggevoelige kinderen zijn trouwens behoedzaam. Er zijn er ook die zich overal vol overgave instorten en dan soms later merken dat het eigenlijk teveel was. 

 

LEES VERDER ...

hooggevoelig, hoogsensitief, beelddenken, prikkelgevoelig, prikkels, omgeving, weerbaar, gevoelig, sociaal, angstig, overprikkeld, strong willed, heftige emoties, intens, 


Hoogbegaafd

Wat is hoogbegaafdheid? 

 

Hoogbegaafde kinderen hebben strikt genomen een IQ van 130 of hoger. Maar hoogbegaafdheid is lang niet alleen een IQ cijfer. Persoonlijkheid, creativiteit en doorzettingsvermogen spelen ook een belangrijke rol. Het heeft ook te maken met de aanleg om tot uitzonderlijke prestaties te komen. Het gaat dus om een bijzondere manier van denken en van doen. Hoogbegaafde kinderen hebben vaak al op jonge leeftijd een ontwikkelingsvoorsprong op leeftijdsgenootjes. Met name in intellectueel opzicht. Bij jonge kinderen kan de intelligentie beter tot ontwikkeling komen als zij opgroeien in een omgeving waar zij emotioneel en cognitief worden gestimuleerd. De sociale omgeving voor hoogbegaafde kinderen, en ook volwassenen, speelt dan ook een belangrijke rol. Het gezin, de school en vriendjes (peergroup) kunnen een groot verschil maken. Hoogbegaafd zijn is soms ook lastig. Vooral als het kind niet de uitdaging krijgt die het nodig heeft om te kunnen groeien, leren en doorzetten. 

 

LEES MEER ... 

 

  

 

 

 

Als therapeut verbonden aan jeugdzorginstelling MINDCARE

 

 

 

 

 Lid van S.C.A.G.

 

 

 

 

Kvk nummer

01182656

 

 

  

 

geregistreerd bij RBCZ

In bezit van vakbekwaamheids-
bewijs jeugd- en gezinsprofessional

 

SKJ geregistreerd 140013681